Er moet veel gepresteerd worden: vaak staan we onder hoge druk, zowel door onszelf, als door de omgeving. Maar wat als je geen inspiratie meer hebt, als de koek op is?
Het verhaal van Ilse
Ilse heeft geen inspiratie meer: “Ik voel me opgebrand. Ik ben niet echt overspannen, maar ik heb gewoon geen creativiteit meer. Niet voor mijn werk en ook in mijn privéleven niet. Natuurlijk is het het einde van het jaar… Maar ik kan weinig hebben en ik weet op het moment gewoon even helemaal niet meer wat ik leuk vind om te doen.”
Ilse is moe. Ze heeft het hele jaar keihard gewerkt en is toe aan vakantie. Maar juist nu, aan het einde van het jaar, moet er nog zoveel gebeuren, zodat het nieuwe jaar met frisse moed begonnen kan worden. Ze voelt zich radeloos, lusteloos, nutteloos, waardeloos… En ze weet niet waar ze op dit moment de inspiratie vandaan moet halen om alles goed af te ronden.
Ilse is achter in de veertig. Ze heeft haar hele werkende leven enorm hard geknald, zonder één dag ziek, zwak of misselijk te zijn: Ze rende altijd maar door. Ze heeft wel relaties gehad, maar die hielden geen stand. En achteraf wijt ze dat aan haar werktempo. Ze investeerde wel veel tijd en aandacht aan haar werk, maar niet aan de vriend die ze op dat moment had…
Ilse voelt zich radeloos, omdat ze niet weet hoe ze haar werk af moet maken zonder inspiratie. Er moet nog zoveel gebeuren, juist ook in het creatieve proces en haar creativiteit waar ze om bekend staat, laat haar gewoon in de steek! Ze voelt zich lusteloos, omdat ze geen energie heeft. Ze doet alles op de automatische piloot en geniet nergens van. Dingen waar ze vroeger nog wel eens enthousiast van kon worden, zoals het sluiten van een goede deal, geven haar geen kick meer. Ze wil gewoon een winterslaap houden. En ze kan wel met vakantie gaan, maar dan neemt ze toch altijd haar laptop en telefoon mee. Ilse voelt zich nutteloos, omdat ze ziet dat haar collega’s nu allerlei dingen oppakken die zij altijd deed. Ze wordt overgeslagen bij belangrijke beslissingen en ze voelt zich oud en uitgerangeerd. En waardeloos, omdat ze wel een indrukwekkend cv heeft, maar niemand om al haar rijkdom, pracht en praal mee te delen. Geen man, geen kinderen, dus ook geen kleinkinderen. Wat moet ze met haar leven?
Prestatie
Eerst moeten we zien te achterhalen waar haar grote prestatiedrang vandaan komt. Ik laat haar tijdens een coachingsgesprek haar verleden tekenen en beschrijven hoe haar leven is geweest voor haar, zodat we daar wellicht een rode draad uit kunnen halen; wat zijn de mooie momenten, en welke situaties en opmerkingen deden haar pijn? Ze kijkt naar haar tekeningen en beseft dat ze, ook al is ze eind veertig nog steeds vecht om erkenning van haar vader. Ilse wil zo graag de bevestiging van hem dat ze geliefd is, dat haar vader trots op haar is… en dat wil ze bewerkstelligen door hard te werken, omdat haar vader altijd een voorstander was van harde werkers. Haar vader zei: “Al die mietjes die er een veertigurige werkweek op nahouden… Belachelijk! Werken moeten ze, dat is goed voor de economie!” En die woorden galmen nog steeds na in haar hoofd. Dat is ook de reden waarom ze zich zo nutteloos en waardeloos voelt; als ze niet kan werken, weet ze niet wie ze is en wat ze eigenlijk graag zou willen. Ze kan het harde werken maar met moeite loslaten, maar begint zich langzamerhand te realiseren dat ze constant aan het zwoegen is…
Identiteit
Ilse heeft het nodig dat haar focus niet langer ligt op de bevestiging van haar vader, maar op de bevestiging van zichzelf dat ze goed genoeg is. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Het kost tijd om iets wat ruim veertig jaar in je hoofd heeft gecirculeerd er weer uit te krijgen. In eerste instantie voelt ze zich totaal verloren als ze eraan denkt dat ze niet meer zou werken. Het is een hele weg om van presteren naar ‘zijn’ te gaan. Natuurlijk is het fijn en goed om met je talenten aan de slag te gaan, maar de continue prestatiedrang en competitie moeten eraf. Je identiteit mag niet gekoppeld zijn aan je prestaties.
Niet alleen heeft het zoeken naar haar identiteit effect op haar prestatiedrang, maar ook op het moeilijk kunnen ontvangen van genade en compassie. Van anderen en van zichzelf.
Creativiteit en inspiratie
Ze wil het anders. En dus neemt Ilse voor het eerst in zoveel jaren weer eens tijd om te slapen en om zomaar een boek te lezen, omdat ze daar zin in heeft. In plaats dat ze rent om haar (veel jongere!) collega’s bij te houden, last ze vaker pauzes in haar werkweek in, om dingen te doen die ze in haar jonge jaren heel leuk vond om te doen. In het begin vindt Ilse het heel erg moeilijk om minder te gaan werken, maar zodra ze merkt dat ze steeds meer kan ontspannen en zelfs af en toe echt geniet, krijgt ze de smaak te pakken.
Creativiteit komt tot stand wanneer je de tijd en rust neemt om voor je uit te staren, om even je gedachten op iets heel anders te richten, zodat je met een frisse kijk naar de taken die voor je liggen kunt kijken.
Zo krijg je je inspiratie terug:
- Kijk naar je verleden en zie de rode draad. Waarom doe jij wat je doet op dit moment? Doe jij dat omdat het bij je past, of omdat je het idee hebt dat je dit moet doen van iemand anders? Zit jij op de goede plek qua je bezigheden/werkzaamheden? Wordt het tijd om afscheid te nemen van oude denkbeelden die je geen goed doen en die wellicht niet eens van jou zijn?
- Maak een lijstje met dingen die je leuk vindt (en vroeger vond) om te doen. Waar word en werd jij blij van? Welke dingen geven en gaven je energie? Doe elke dag één ding van die lijst, maak tijd om te genieten en te ontspannen.
- Het klinkt wellicht cliché, maar het is zo belangrijk: maak meer tijd vrij om te ontspannen, contact et maken met je hart, zodat er weer ruimte komt voor creativiteit en inspiratie.
Meer weten over hoe je weer goed in je energie komt te zitten? Meld je aan voor de gratis videotraining ‘Powerboost voor HSP’s en ontdek de 5 stappen om te gaan bloeien van binnenuit. 3 Video’s die je wereld weleens op zijn kop zouden kunnen gaan zetten…
Anoniem says
Herkenbaar. Wel is het echt zoeken naar een nieuwe balans, ook zoeken naar die zingeving of dat werk waar je weer energie van krijgt. Waarin het ook gaat om wat jij kunt toevoegen en waar je met respect wordt behandeld. Je ziet zoveel om je heen dat het gaat om hard werken en prestaties. Meer om de output dan de input. Dat is jammer.
Ina says
Dit verhaal is zo herkenbaar. Zelf heb ik nog steeds moeite met stil zitten met een goed boek. Dan denk ik dat ik lui ben. Ik ben hier nog steeds mee aan het werk.
Corrie neef says
Goedemorgen.
Het was een verhaal die zoveel overeenkomsten had.
Ik heb de handvaten opgeschreven.
Hopelijk gaat het nu wat beter om te analyseren hoe ik verder wil met mijn leventje.
Bedankt. Groetjes Corrie neef
vrouwen-met-power says
Wat fijn dat je er wat aan hebt Corrie! Veel zegen!