O, wat voelt het toch fijn als je succes hebt; als je je deadlines hebt gehaald, als je huis netjes is, als de kinderen goed luisteren, als je leuke vriendinnen hebt én tijd om ze ook daadwerkelijk te zien… maar wat kan zo’n goede bui toch snel omslaan als het ineens niet meer zo geweldig gaat; als je je deadlines gemist hebt, je huis een chaos is, de kinderen elkaar in de haren vliegen en als je nooit eens tijd hebt (of maakt?) om iets gezelligs te doen.
Hoe kun je ervoor zorgen dat al die omstandigheden je niet als een ‘emotioneel elastiek’ uit elkaar trekken?
Zelfvertrouwen
Mensen met zelfvertrouwen vergelijken zich niet met anderen, ze zijn meer ontspannen, ze kunnen beter tegen kritiek, ze zijn niet zo op zoek naar bevestiging van anderen en ze stralen kracht uit. Klinkt goed, maar hoe krijg je zelfvertrouwen?
De algemene tendens is om te denken dat zelfvertrouwen ontstaat vanuit ‘zelfwaardering’. Als je het woord ‘zelfwaardering’ leest, dan komt dat positief over, vind je niet? Het is goed om jezelf te waarderen.
Maar de hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk en haar Amerikaanse collega Kristin Neff deden een wetenschappelijk onderzoek gedurende vier maanden met ruim 2000 mensen die elke twee weken twee testen moesten maken. De ene test ging over zelfcompassie en de andere test over zelfwaardering. En het interessante daarvan was dat het niet zelfwaardering, maar zelfcompassie is wat een positief effect heeft op je zelfvertrouwen.
Zelfwaardering
Zelfwaardering blijkt namelijk erg afhankelijk te zijn van ‘waardering’, oftewel: er ligt eigenlijk een oordeel aan ten grondslag of iets goed is of niet. Je moet enerzijds hoog scoren op de kenmerken die voor jou belangrijk zijn en anderzijds is zelfwaardering ook afhankelijk van hoe ánderen naar je kijken, waardoor je dus eigenlijk bevestiging van anderen nodig hebt om jezelf te kunnen waarderen. Hierdoor ben je eerder geneigd om ‘goed te presteren’, en dat te zien als iets waar je je zelfvertrouwen uit kunt halen, dan dat je ‘goed bent zoals je bent’.
Zelfcompassie
En daarbij komt juist zelfcompassie om de hoek kijken. Want zelfcompassie, oftewel ‘medeleven hebben met jezelf’, zorgt ervoor dat je jezelf accepteert zoals je bent, met zowel je positieve eigenschappen en talenten als je valkuilen en gebreken. Je vindt jezelf niet beter, maar ook niet slechter dan een ander, simpelweg omdat je jezelf niet hoeft te vergelijken met anderen. Als er dan allerlei omstandigheden zijn die jou proberen uit balans te halen, dan blijf je aardig voor jezelf. Je oordeelt niet, maar je neemt de situatie zoals hij is en maakt er het beste van.
Emotioneel stabiel
Zelfcompassie zorgt voor meer emotionele stabiliteit, want we hoeven niet continu te streven naar perfectie. Hoe rustgevend is dat! Vanuit zelfcompassie hoef je niet bang te zijn om fouten te maken, maar ben je bereid om ervan te leren. Je bent geen slachtoffer, maar neemt zelf de verantwoordelijkheid voor je leven. Je voelt je meer verbonden met jezelf en van daaruit kun je jezelf ook liefdevoller verbinden met anderen.
Echte zelfcompassie krijg je wanneer je wanneer je ervoor kiest jezelf goed genoeg te vinden. En het mooie is: je omstandigheden zullen altijd weer instabiel zijn – de ene keer goed, een andere keer slecht -, maar dat staat los van wie jij bent en hoe jij tegen jezelf aan kunt kijken, waardoor jij je niet als een emotioneel elastiek hoeft te voelen!
Meer tips om je zelfvertrouwen te vergroten? Meld je aan voor de gratis videotraining ‘Powerboost voor hsp’s’ en ontdek (naast de extra tips voor zelfvertrouwen) de 5 stappen om te gaan bloeien.
Heiltje says
Mooie blog! Over zelfcompassie heb ik ook mooie dingen gelezen in het boek van Brené Brown ‘De moed van imperfectie’. Aanrader!
vrouwen-met-power says
Lieve Heiltje!
Dank voor je bericht en je boekentip!
Hartelijke groeten,
Nelleke
Nel says
Zelfcompassie past ook meer bij mij. God kent mij beter dan dat ik mijzelf ken. We kunnen Hem nooit tegenvallen. Wat een troost en bemoediging.
vrouwen-met-power says
Lieve Nel,
Dankjewel voor je reactie!
Hartelijke groeten en zegen.
Nelleke