Vind jij het ook lastig om die ene persoon die jou wat heeft aangedaan te vergeven? Lukt het je niet je wrok los te laten, terwijl je misschien al vaak hebt gehoord dat het je christelijke plicht is om te vergeven, zoals God ons vergeeft? Maar hóe doe je dat dan precies?
In deze blog 3 inzichten die je zullen helpen om te vergeven.
Vergeving als eindstation
Vaak wordt gezegd dat je direct nadat je iets is aangedaan, moet vergeven. Dat je geen haat of wrok mag koesteren, maar dat je moet vergeven. Punt. Hoewel je hart altijd gericht mag zijn op vergeving, is vergeven een eindstation. Je kunt niet gelijk nadat je iets is aangedaan vergeven, simpelweg omdat er vaak veel emoties zitten, die eerst moeten worden geuit. In Micha 7:18 lezen we van Gods woede die Hij voelt, vóórdat hij overgaat op genade. Gods woede heeft te maken met gerechtigheid. Er is geen recht gedaan en dat maakt Hem woedend. Voordat je overgaat tot vergeving is het belangrijk dat je recht doet aan de emoties die er zijn. Dat je deze ruimte geeft, zodat je ze kunt uiten. Je mág boos zijn als jouw onrecht is aangedaan. Sterker nog; je móet je boosheid uiten, anders gaat het woekeren in je hart en ontstaat er bitterheid. Welke emoties moet jij nog uiten voordat je die ene persoon kunt vergeven?
Boosheid en pijn blokkeren je hart
Zolang boosheid en pijn in je hart zitten, is er minder ruimte voor positieve emoties. Ook is er minder ruimte voor het voelen van de verlangens die God in je hart heeft gelegd. Wil jij je roeping vinden en uitzoeken welke verlangens er in je hart liggen, dan is het zaak dat boosheid, pijn en verdriet zoveel mogelijk ‘de deur uit’ zijn en dat je weer een ‘heel’ hart hebt. In hoeverre is jouw hart geblokkeerd door oude pijn en boosheid?
Vergeving geeft ruimte
Door je boosheid en verdriet te uiten, ontstaat er weer ruimte in je hart. Vervolgens is het wel belangrijk dat je eerst gaat vergeven. Vergeven is niet alleen fijn voor de ander, maar zorgt ervoor dat jijzelf de situatie kunt loslaten. Waarna er nog meer ruimte ontstaat voor positieve emoties. Je kunt je gaan richten op de toekomst. Op jouw roeping. In hoeverre verlang jij ernaar om los te komen van die ene nare situatie? Hoe zou het voelen als je de ander hebt vergeven en je los kunt komen?
Laat je inspireren door dit prachtige nummer van Reni en Elise: Als het leven soms pijn doet
Boekentip: De kracht van vergeving – Gerard de Groot
Een van de grootste blokkades die christenen belemmert om geestelijk te groeien is onvergevingsgezindheid. Ervaar jij een blokkade in je geestelijk leven? Wil je anderen wel vergeven, maar kun je het niet? Hanteer dan de sleutels in deze studie om door te breken naar het nieuwe leven in Christus. Reken af met iedere blokkade in de stroom van Gods genade! In deze studie reikt Gerard de Groot je praktische sleutels aan om anderen te vergeven. Niet uit eigen kracht, maar vanuit jouw nieuwe identiteit in Christus. De Heilige Geest helpt je daarbij.
Tenslotte
God wil dat je hart ‘zuiver’ en ‘schoon’ blijft, zodat je deze kunt gebruiken om lief te hebben. Dat is precies de reden waarom Hij ons oproept om te vergeven. Wil jij vanuit een ‘zuiver’ hart uitzoeken waar Gods roeping ligt met jouw leven? En weet je nog niet precies hoe je uit kunt zoeken waar deze zou kunnen liggen? Meld je aan voorhet gratis webinar Zinvol Leven en ontdek welke stappen je kunt zetten om écht te gaan LEVEN, vanuit een basis van rust en balans. Weg met dat gevoel van ‘is dit het nou?’
Geef een reactie