Heb jij het idee dat je gevoeliger bent dan de meeste mensen om jou heen? Dat niets je ontgaat, je alle prikkels in je opzuigt als een spons, je je snel ongemakkelijk voelt? Of de neiging hebt je af te zonderen, je altijd jezelf wegcijfert, je je soms overspoeld voelt door je omgeving, ergens vollédig voor kunt gaan en ben je gevoelig voor stress?
Grote kans dat je een “hooggevoelig, sensitief persoon (HSP)” bent.
Hooggevoeligheid is geen ziekte, maar een karaktereigenschap, die één op de vijf mensen heeft meegekregen. Hoewel dit vaak gepaard gaat met hele mooie eigenschappen als creativiteit, een goed ontwikkeld geweten, loyaliteit en empathie, kun je er ook érg moe van worden. In deze blog 5 dingen die je kunt doen om hier beter mee om te gaan:
Verdiep je in wat het ís
Soms kun je je misschien een beetje moedeloos voelen door alle in de inleiding opgesomde kenmerken. Ze kosten je een berg energie. Kennis over het onderwerp ‘hooggevoeligheid’ kan je herkenning bieden. Je bent niet de enige die hiermee te maken heeft. Die gedachte kan je misschien helpen. Je kunt jouw gevoel beter plaatsen.
Accepteer het en neem het serieus
Of je nu wilt of niet; karaktereigenschappen kun je niet veranderen. Je kunt er beter mee om leren gaan, maar je blíjft altijd gevoeliger. Probeer dat te accepteren. Pas dan kun je het ook serieus nemen. Want dat is wel nodig; Negeer je deze eigenschap en daarmee jouw grenzen, dan heb je een verhoogde kans op vermoeidheidsklachten, overspannenheid of zelfs burn-out.
Leg het uit aan je omgeving
Omdat 80% van de mensen hier niet mee te maken heeft, kan het zijn dat mensen in je omgeving niet door hebben hoe jij de dingen ervaart en wat jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren. En hoewel jíj ‘probleemeigenaar’ bent en verantwoordelijk bent voor hoe je ermee omgaat, kun je wél aan je omgeving uitleggen waarom je reageert zoals je reageert en wat je nodig hebt. Laat ze eens een artikel lezen over hooggevoeligheid, zodat ze jouw reacties op dingen beter begrijpen.
Ben je bijvoorbeeld moeder en kost het je soms moeite de kwetterende kinderstemmetjes te verdragen? Echt, je bent géén slechte moeder, maar je hebt gewoon méér rust nodig om bij te komen vanwege je hooggevoeligheid. Begrip van jouw man (en kinderen!) geeft acceptatie en acceptatie geeft weer meer rust en harmonie.
Luister naar je lichaam en neem voldoende rust
Als hooggevoelig persoon komt alles dubbel zo hard aan en heb je dubbel tijd nodig om te herstellen na inspanning en alle indrukken te verwerken. Je lichaam is een goede graadmeter; Voel je je moe? Neem pauze en doe rustig(er) aan, of doe dingen die jou ontspannen, zoals sporten. Zorg ook dat je je emoties tijdig uit. Als hooggevoelig persoon komt alles harder aan. Ook pijn en verdriet.
Wanneer je niet voldoende rust neemt, kan de constante stroom van prikkels ervoor zorgen dat je alles onvoldoende verwerkt en kunt uiten. Op deze wijze hopen de emoties zich op, met een grote kans op maag-, darm-, en/of hartklachten tot gevolg. Totdat op een bepaald moment de ‘emotiebom barst’. Of juist, dat je eerst in een depressie schiet (implosie van emoties).
Met méér rust in je agenda, is er ook méér ruimte voor emoties om zich een weg naar buiten te banen, zodat alles niet zo ophoopt en op de achtergrond energie gaat kosten.
Stel prioriteiten
Je kunt je tijd maar éénmaal gebruiken. Probeer al je activiteiten te plannen rondom de geplande rustmomenten in je agenda. Niet langer je activiteiten als uitgangspunt, maar juist je rustmomenten als uitgangspunt! Omdat je die zo nodig hebt. Dit betekent wél dat je keuzes zult moeten maken én dat je soms anderen teleur moet stellen. En dat is niet altijd makkelijk. Zeker niet als je een druk gezin met kinderen hebt en in de ‘tropenjaren’ van je leven zit.
Probeer tóch eens te kijken naar alle extra activiteiten die je doet. Doe je die, omdat ze je energie en ontspanning brengen, of is het een verplichting? Wat kun je doen om ervan af te komen? Vind jij het zelf écht nodig overal heen te gaan, of is het vooral omdat je wilt voldoen aan verwachtingen van anderen? Houd je energiebalans in de gaten.
Realiseer je dat HSP een gave is
Ben je HSP? En ervaar je het als een last? Je leeft een stuk intensiever dan de gemiddelde ander, maar wanneer jouw leven in balans is en je je randvoorwaarden goed op orde hebt, dan is het een gave. Je zult makkelijker Gods stem in je hart verstaan, andere mensen aanvoelen en daarmee ook veel voor die ander kunnen betekenen!
GRATIS WEBINAR “SUCCES MET JE HSP!”
Verlang jij ALS HSP-er ook naar meer rust en balans en zou jij de tips uit dit blog ook meer willen integreren in je leven? Schrijf je in voor ons gratis webinar ‘SUCCES MET JE HSP!‘ met Nelleke de Wit en ontdek op welke manier ook jij een succesvol leven kunt leiden, zodat je kunt gaan stralen, HSP of niet! Het aantal plekken is beperkt door de software waarmee we werken.
Hoi,
Fijn dat hier ook aandacht voor is. Zelf dacht ik altijd dat iedereen het leven zo ervaarde maar veel sterker was dan ik.. Ik voelde me zwak en een moeilijk persoon. Gelukkig kwam ik een mooi boek tegen: Durf te gaan, leven met hooggevoeligheid als talent van Marion Lutke. Dit gaf me veel inzichten, het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat hersenen van hooggevoelige mensen anders werken. Nu kan ik leven vanuit kracht in plaats van vechten tegen mijn onvermogen. Dank jullie wel voor alles wat jullie doen, jullie geven me moed en hoop om te léven.
Lieve groet,
Wilma
Dank je wel voor je reactie lieve Wilma én de boekentip. Liefs
Wat herkenbaar Wilma! Wat een gevecht kan dat zijn. Ik ben op dit moment overspannen door al het aanpassen en vechten. Het wordt me steeds duidelijker dat het door mijn hooggevoeligheid komt.. Nu nog leren hoe ik er beter mee om te gaan. Ik ga het boek dat je noemt kopen. En ook het boek uit de blog.